Adres: Prins Bernhardlaan 4, 2271 AC Voorburg

Stichting Bantu ANAK ANAK voor hulp aan Indonesische kinderen
Aardbeving op LOMBOK

LOMBOK na de aardbeving

1 november 2018

Van 7-17 sept. 2018 was ik op Lombok om daar wat (nood-)hulp te bieden. Daartoe had ik een substantieel bedrag aan euro’s bij me. In eerste instantie heb ik wat rondgekeken en een werkgroep gevormd, samen met een Nederlands echtpaar. Zij verblijven semi-permanent op het eiland. In de groep nam ik ook op Imran Rosyidi (Emo) als tolk.

Mijn eerste gedachte was, om hulp te bieden aan getroffen  onderwijsinstelling-en, maar bij het zien van de enorme nood liet ik die gedachte al snel varen!
Wat we zagen, waren totaal weggevaagde dorpen, waarop nauwelijks nog een enkel muurtje overeind stond. Overal waren grote legertenten opgezet, waarin dan ca. 15 gezinnen gezamenlijk onderdak hadden. Geen enkele privacy! Voor de watervoorziening heeft de regering grote 5.000-litertanks met water geleverd, die 2 x daags door het leger worden bijgevuld. Dat water moet echter eerst gekookt worden voor consumptie en dat gebeurt meestal op houtvuurtjes. Bovendien smaakt het erg naar chloor.

Hier moest eerst noodhulp geboden worden.  We hadden een gesprek met de Kepala Desa (dorpshoofd) van Desa Wadon, de heer Pak Akir. op de flanken van de Gunung Sari. Dat ligt iets oostelijk van de weg tussen de hoofdstad Mataram en Senggigi, Desgevraagd verklaarde hij, dat de meeste behoefte bestond uit 3 zaken: goed drinkwater, rijst en tentzeilen voor onderdak.

Daarop hebben we in totaal 30 tentzeilen, voor evenzoveel  getroffen gezinnen, 1225 kg rijst en 65 waterfilters  aangeschaft. Deze Nazava-filters, waarvan het ontwerp een prijs heeft gekregen van de UNO en die zijn aanbevolen door de WHO, gebruiken geen elektriciteit en leveren per dag ca. 20 liter zuiver en veilig drinkwater. Hiervoor kan gewoon water uit de (vervuilde) kali (rivier) gebruikt worden. Zij zijn bovendien goedkoop (ca. €  17.50 p.st.) en gemakkelijk te monteren. Ik heb zelf tijdens mijn verblijf op Lombok vrijwel uitsluitend water uit zo’n filter gedronken . Het is prima van smaak en ik heb ergeen enkele last  van ondervonden!

Overal op Lombok hoor je deze hartekreet: “’Financiële hulp is heel belangrijk, maar 1000 keer belangrijker is het toerisme .Laat de toeristen weer terugkomen! Zonder toeristen hebben wij geen werk en: geen werk? Geen Inkomen!”
Voor een uitgebreider verslag  ( 9 pagina’s) mag u mij altijd bellen op 070 30000780.
 
Hans Biermans.
Hieronder nog enkele foto’s.

Aardbeving op LOMBOK

In deze tenten leven diverse families samen. Op de voorgrond: nog bruikbare materialen
worden bewaard.

Een waterfilter in bedrijf op mijn hotelkamer.

De eerste balen rijst en een aantal filters, klaar om weggebracht te worden.

Overal wordt puingeruimd en de bruikbare materialen verzameld…